A 9honapbaba.hu oldalon az üzemeltető süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi szabályzat rendelkezései szerint. A süti fájlok a számítógépeden tárolódnak, amelyek bármikor törölhetőek.

Elfogadom
Termékek Menü

SZOPTATÁSI ÉS TEJTÁROLÁSI SEGÉDLET

A kisbabák legfontosabb tápláléka az első 6 hónapban az anyatej. Ezért nagyon fontos a megfelelő odafigyelés a szoptatásra, a mell ápolására. Sajnos sok kismama van, aki nem kapta meg a megfelelő tájékoztatást, hogy milyen teendőkkel jár, és milyen előkészületeket kell tenni a baba születése előtt.

Előkészületek és hasznos információk lépésről lépésre:

Miért olyan fontos az anyatej és miért jó minél több ideig szoptatni a kisbabát?

A kisbabák immunrendszer nélkül jönnek a világra. Az anyatejben lévő vitaminok és tápanyagok segítenek abban, hogy gyermekünk szervezete ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Azoknál a babáknál, akik anyatejet kapta legalább fél éves korukig, kisebb százalékban fordul elő légzőszervi megbetegedés. Koraszülött babák esetében még fontosabb szerepet tölt be a tej, mert a tüdő fejlődik ki legkésőbb. A baba azt eszi, amit az anyuka, ezért az anyukának is oda kell figyelniük a táplálkozására. A terhesség ideje alatt a szakemberek napi 5 étkezést, illetve a terhességi szakasznak megfelelő mennyiségű folsav, cink, B6-, B12-, C- és D-vitamin bevitelét javasolják.

Mit érdemes megvenni?

Egy darab mellszívó készüléket hasznos elvinni a korházba, mert a tej beindulása nem mindig zökkenőmentes. Császárszülésnél még lassabban indul el, mert az információ késik, hogy: Megszületetett a kisbabám, szeretném etetni. Ha a tej elindult, akkor hasznos utólag beszerezni különböző mellápoló szereket. Bimbóvédőt, bimbóvédő krémet, melltartóbetétet, melltörlő kendőt, tejtároló zacskót.

Tejtermelődés mitől függ?

Az első és a legfontosabb a lelkiállapot, amire nem szoktak olyan nagy hangsúlyt fektetni. Pedig igenis nagyon fontos. Teljesen természetes dolog az, hogy az anyuka szeretné szoptatni az újszülött gyermekét, és ha nem sikerül egyből, akkor egy belső szorongás és egy megfelelési kényszer alakul ki, mert például biztos éhes még, nem ízlik neki, nem kell neki a mellem…és sorolhatnánk még hosszasan. Minél nyugodtabb, minél csendesebb környezetben álljunk hozzá a szoptatáshoz és ne csak a babára figyeljünk, hanem saját magunkra is. A második említésre méltó, hogy ilyen „adottságokkal” rendelkezünk. Befelé forduló bimbó, könnyen zárodó tejcsatorna okozhat nehezebb tejtermelődést.

Elegendő folyadék bevitel!

A szoptatós kimamáknak ajánlott a napi 3 liter folyadék fogyasztása, hogy a tejtermelődés megmaradjon és hogy a kisbabának ne legyen túl sűrű az anyatej. Ha a baba arcán apró, pici, fehér foltok jelennek meg, akkor az annak a jele, hogy szerencsére jó sűrű és tartalmas az anyatej. De, ha túl sűrű, akkor ingerelni fogja a kicsi hasát és poffadást okozhat neki, mert nehezebben tudja majd megemészteni.

Érdemes gyakran a tej "minőségét" is ellenőrizni. A lefejt tejet tartsuk a fény felé, és ha túl átlátszó, akkor sajnos az anyatej híg, ezzel a kicsi nem fog jól lakni. Az anyukának változtatni kell az étrendjén ahhoz, hogy a tej újra kellően tápláló legyen.

Odafigyeléssel és megfelelő táplálkozással sokat segíthetünk önmagunknak a szoptatásban.

Az alábbi kép megfelelően szemlélteti, hogy mennyit eszik egy újszülött baba:

 

 

Mellszívó készülékek

A mellszívó készülék nagyon fontos az anyukák életében, főleg a kezdeti időszakban. Már a korházba is fontos lenne a kismamáknak magukkal vinni, mert ha a tejtermelődés nem indulna el, akkor a mellszívó készülékkel könnyebben lehet stimulálni.

MIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI?

1. Nagymellű hölgyeknek fontos, hogy olyan mellszívó készüléket válasszanak, aminek a tölcsér mérete vagy eleve nagyobb méretű vagy a késűbbiekben vásárolható hozzá. Azért fontos, mert ha nem megfelelő a tölcsér mérete, akkor nem tapad eléggé rá a mellre, kicsi a vákum képződés és nem fog elindulni a tej. (Pl. Lansinoh elektromos és kézi mellszívók rendelkeznek kétféle tölcsér mérettel is)

2. Ha nem érezzük elég erősnek a vákumképződést, akkor érdemes enyhén vizesen összeszerelni a mellszívót, mert akkor szorosabban zár a szelep rész.

3. A bimbók megfelelő ápolása és a lehetséges sérülések megelőzése bimbóvédő krémmel és bimbóvédő sapkával. Bimbóvédő krémből olyat érdemes választani, amit szoptatás előtt nem kell lemosni.

4. Azoknak az anyukáknak, akiknek szoptatás alatt a másik mellükből folyni szokott a tej, érdemes használni tejfelfogó kagylót.

5. Nyugodt környezet! Például egy jó vígjáték közben, ami megnevettet minket és boldogság hormont termel, kezdjük el a stimulálást és utána a mellszívást!

 

Az anyatej tárolása

A legalapvetőbb szempont, hogy az anyatej tárolásáról, illetve eltarthatóságáról csak akkor beszélhetünk, ha az anyatejet megfelelő körülmények között (fertőtlenített eszközzel), steril vagy fertőtlenített edénybe fejték le. Erről az alapvető tényről nem esik szó, amikor arról olvashatunk, hogy mennyi ideig tárolható az anyatej. Pedig elsősorban ezen múlik, hogy a tárolás után fogyasztható lesz-e az anyatej.

Miért fontos ez?

Ha nem ügyelnek a fejés körülményei-re, az eszközök fertőtlenítésére, akkor az anyatejbe fejés közben a környezetből, a bőrünkről és az eszközökről nagyon sok baktérium kerülhet be.

Mivel az anyatej nagyon jó táptalaj, ezért a bekerült baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak.

Ennek elkerülése érdekében javasolható, hogy a fejésre fertőtlenített eszközökkel, edénybe, a mell lemosása és a kéz fertőtlenítése után kerüljön sor. Ez fontos abban az esetben, ha az anyatejet másnak adja, de fontos ez a saját gyermeke érdekében is.

Az anyatej tárolása hűtőben

A lefejt anyatej csak akkor tartható el hűtőben, ha tiszta körülmények között, a mell tisztító lemosása után, tiszta eszközzel/kézzel, kifőzött edénybe fejtünk. Ha nem így fejtünk, akkor se öntsük ki azonnal az anyatejet, hanem tegyük el, majd felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy jó-e még. DE a továbbiakban térjünk át a megfelelően steril fejésre és tárolásra. 

LEZÁRT, kifőzött cumisüvegekben, edényekben, normál hűtőszekrényben +4-5 Celsius fokon 3-4 napig tartható el a lefejt anyatej. Az anyatejet a hűtőszekrény POLCÁN, földes árutól, tojástól, szalámi- és húsféleségektől jól elkülönítetten kell tárolni, tiszta hűtőben. Figyelem! A lefejt anyatej tárolására nem alkalmas a hűtőszekrény ajtaja, mert ott nem biztosított a folyamatos +4-5 Celsius fok, megromlik az anyatej! 

Célszerű a hűtőben a hőmérsékletet ellenőrizni, mert nagyon sokszor azért romlik meg a tej, mert egyszerűen alacsonyabbra van beállítva a hőfok, hiszen egyéb ételféleségek tárolása miatt nem szoktuk ellenőrizgetni! Mind a hűtőszekrény mind pedig a fagyasztó különösen tiszta legyen, ha anyatejet tárolunk benne. 

MAXIMUM 1 NAPNÁL tovább 
NE tároljuk az anyatejet hűtőben, ha FAGYASZTANI fogjuk! 

Anyatej tárolása fagyasztóban

A lefejt anyatej akkor tartható el hosszabb ideig fagyasztóban, ha tiszta körülmények között, a mell tisztító lemosása után, tiszta eszközzel/kézzel, kifőzött edénybe vagy steril zacskóba fejtünk. Ha nem így fejtünk, akkor se öntsük ki azonnal az anyatejet, hanem tegyük el, majd felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy jó-e még. DE a továbbiakban térjünk át a megfelelően steril fejésre és tárolásra.

Ha fagyasztani fogjuk a tejet, tehát nem frissen 1-2 napon belül kerül elfogyasztásra, akkor is érdemes a hűtőszekrényben előhűteni, mert egyrészt gyorsabban fagy meg, másrészt a fagyasztóban nem csapódik ki a meleg tejből a pára a fagyasztóedény tetejére/falára, ami jéggé fagy, majd tovább hízik, ha nem tökéletesen légmentesen zártuk le.

Minden megengedőbb információ ellenére a fagyasztásra szánt tejeket NE tároljuk 12-24 óránál tovább a hűtőben, mert nem fog sokáig elállni, idő előtt megromlik! Ez azt jelenti, hogy a legjobb egy-két órán belül lefagyasztani a tejeket, ha egy fejésre összejön elegendő. Ha nem, akkor napközben gyűjtjük a hűtőben, majd pedig este kiporciózzuk a fagyasztandó adagokat.

A hűtőben az anyatejből a hideg hatására az edény falára kirakódik a tejzsír, amit ha nem juttatunk a fagyasztó zacskóba/üvegbe, akkor zsírszegény, fölözött tejet adunk ki a kezeink közül, ami nem alkalmas csecsemőtáplálásra. Ezért érdemesegyből a fagyasztó zacskóban/üvegben gyűjteni a tejeket, vagy hirtelen forró vízbe állítani az edényt, minek hatására a faláról felolvad a tejzsír, és bele tudjuk juttatni a fagyasztó zacskóba/üvegbe.

Mindig ÁLLÍTVA tegyük a zacskókat a fagyasztóba, és addig tartsuk állva, amíg teljesen meg nem fagy az anyatej. A zacskók felállításához egy üres, kimosott tejfölös pohár is megteszi, vagy bármilyen más tiszta pohár/edény. Ha fagyasztás előtt már a hűtőben előhűtjük a tejet, gyorsabban megfagy.

Ha alaktalanra fagyasztunk zacskóban, az több hátránnyal is jár: mielőtt még megfagyna a tej, kifolyhat a zacskóból, tároláskor sokkal több helyet foglal el, a fagyasztó nyitogatásakor és pakolásakor is már kilyukad a zacskó, hűtőládába pakoláskor és szállítás közben még valószínűbb, hogy kilyukad, kevésbé lehet utólag megállapítani a lefagyasztott tej mennyiségét, nagyon nehéz felolvasztani, mert egyrészt lyukas lehet a zacskó, másrészt belefagy a tejbe, ezáltal szétszakad, és darabokban belekerül az olvadó tejbe.

Ha zacskóban fagyasztunk, miután teljesen megfagyott az anyatej, 2-4 darabonként csomagoljuk be az anyatejgyűjtő zacskókat egy vastagabb falú tiszta nylon zacskóba, és így tároljuk tovább a fagyasztóban, hogy a külső sérülésektől megóvjuk, ami a többszöri pakolás, vagy a szállítás során érhetik. Érdemes átlátszó nylonba tenni a tejeket, mert így azonnal leolvashatók az adatok minden egyes anyatejgyűjtő zacskóról. Üvegek és steril műanyag dobozok esetén is jó a dupla csomagolás, mert kevesebb szennyeződés, jég rakódik le rájuk.

A fagyasztóban MINDEN ételféleségtől, beleértve a gyárilag csomagolt mélyhűtött árukat is, elkülönítetten szabad csak a lefagyasztott anyatejet tárolni, mert erősenszennyeződhet a zacskó, rosszabb esetben a benne lévő anyatej is, és ez a felolvasztáskor belekerül az anyatejbe! Ha ez nem megoldható, akkorcsomagoljuk be a zacskókat/üvegeket/dobozokat egy vagy több nylon zacskóba és ezt a tárolás során tartsuk lezárva, vagy az egyéb ételféleségeket zacskózzuk be. Ha nem akarjuk, hogy azokra az edényekre/zacskókra rárakódjon a fagyasztóból kicsapódó pára, amiben az anyatej közvetlenül benne van, mindenképpen rakjuk bele ezeket egy plusz nylon zacskóba és csak a legszükségesebb alkalmakkor nyissuk ki.

Tárolási hely, körülmény Hőmérséklet (ºC) Tárolási idő maximuma
Nem hűtőszekrényben 25 ºC felett 4-8 óra
16 – 22 ºC 10 óra
14 – 16 ºC 24 óra
Hűtőszekrényben 4 – 6 ºC 3 nap
0 – 4 ºC 8 nap
Fagyasztóban */**/*** -6 ºC 2 hét
-12 ºC 3 hónap
-18 ºC 6 -12 hóna

Az anyatej melegítése

Mivel állás közben az anyatej összetevői szétválnak, ezért felhasználás előtt célszerű azt összerázni, ezt követően javasolt csak egy adag tejet kivenni belőle.

Nem ajánlott az anyatej mikrohullámú sütőben való melegítése, mert nem egyenletesen melegednek benne az ételek, míg az egyik helyen nagyon forró, addig a másikon csak langyos. Ahol forró ott elpusztulnak az anyatejben lévő értékes anyagok. Ha nem rázzuk össze az anyatejet, akkor még a baba száját is megégethetjük.

Az anyatej kíméletes melegítésére az elektromos üvegmelegítő, vagy a vízfürdő ajánlott. Az elsőnél beállítható a hőfok, így elkerülhető a túlmelegítés. A másodiknál az anyatejes üveget beleállítjuk egy melegvizet tartalmazó edénybe. A melegvizet időnként cseréljük vagy az anyatejet meleg folyóvíz alatt is felmelegíthetjük. Melegítés közben jól összerázzuk az anyatejet és többször ellenőrizzük a hőmérsékletét. A saját anyatejet vagy a korábban már pasztörizált anyatejet csak étkezési hőmérsékletre kell felmelegíteni. (A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet tovább tárolni nem szabad.)

TOVÁBB A SZOPTATÁSI KELLÉKEKRE

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.