A 9honapbaba.hu oldalon az üzemeltető süti fájlokat (cookie) használ, az adatvédelmi szabályzat rendelkezései szerint. A süti fájlok a számítógépeden tárolódnak, amelyek bármikor törölhetőek.

Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Tudtad?

Minden nap olvasunk hasznos információkról, bébi kozmetikumok összetevőjéről és már annyira természetté válik számunka a megnevezése, hogy át siklunk azon a kérdésen, hogy pontosan mi is az?

Összegyűjtöttünk egy pár érdekességet:

Lanolin

Shea vaj

Aloe vera

Kakaóvaj

- Körömvirág

HorgonyMi a lanolin?

A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke. 100 kg gyapjúból 2-4 kg lanolin nyerhető. A lanolin tartja puhán a gyapjút és védi meg az átázástól. Összetétele hasonlít az emberi bőr hámjában található zsiradékok összetételéhez. A lanalkol módosított lanolin.

Egyéb elnevezések: Gyapjúzsír, gyapjúviasz. A két elnevezés közül a gyapjúviasz a pontosabb.

A lanolin hatása a bőrünkre

A lanolin igen jó nedvesítő anyag: a vizet apró cseppekre oszlatja, melyek mérete kisebb, mint a milliméter ezredrésze (0,6 mikrométer). Így bejut vele a hám mélyebb rétegeibe is - ott raktározza, és ha a bőr kiszárad, ezeket az apró cseppeket a hámba bocsátja. Bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást is.

HorgonyMi az a sheavaj?

https://saffi.shoprenter.hu/custom/saffi/image/data/ckeditor/sheavaj_9_h%C3%B3nap_bababolt_tiszak%C3%A9cske.jpgA sheavaj vagy másik nevén a karité a karitéfa diójából kisajtolt krémszínű, zsíros anyag, melyet nyugat- és Közép-Afrika szavannáin termesztenek. Illetve nem is termesztenek, hiszen a sheafát nem szükséges művelni, mivel a környezeti feltételek itt olyan kedvezőek a számára, hogy gondozás nélkül is elél. Vadon nőnek tehát körülbelül 50 évig (de elélhetnek akár 300 évig is!). Nyugat-Afrika legnagyobb részén tilos a sheafa kivágása, mivel termése értékes élelmiszerforrásként és gyógyszerként működik, valamint a lakosság számára biztosítja a megélhetést. sőt a sheavajat a nők aranyának is nevezik Afrikában, mivel a hölgyek dolgoznak a sheavaj előállításán. 

De miért is ilyen nagy a sheavaj iránti kereslet? A nyugati országokban még csak most kezdik felismerni az egészségügyi és szépségápolási előnyeit ennek a termékeknek, de az afrikaiak ezeket már több ezer éve tudják. A sheavajat felhasználják az égési sérülések gyógyítására, a sebek, a hegek, a bőrgyulladások, a pikkelysömör, a korpásodás és a stírák kezelésére is. A sheavaj képes csökkenteni a ráncokat, mivel hidratálja a bőrt elősegítve a sejtek megújulását és fokozódó munkáját. a sheavaj fahéjsavat is tartalmaz, mely anyag védi a bőrt a káros UV sugaraktól.

A sheavaj különösen hatékony hidratáló, mivel rengeteg olyan zsírsavat tartalmaz, ami szükséges ahhoz, hogy bőrünk megtartsa nedvességtartalmát és rugalmasságát. Mivel a sheavajnak magas a zsírsavtartalma ezért kiváló adalékanyagként szolgál a különböző szappanokhoz, samponokhoz, anti-age krémekhez, kozmetikumokhoz, testápolókhoz és masszázsolajokhoz. Puha, vajszerű textúrája könnyen felszívódik a bőrbe.

A sheavaj megóvja a bőrt a környezet káros hatásaitól és a szabad gyökök pusztításaitól is. E-vitamint tartalmaz, mely bizonyítottan antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír.

A sheavaj ugyan rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, mégis a legjobb, ha 100%-os tisztaságban vásároljuk meg a bioboltokban vagy az online forgalmazóktól. Mindig finomítatlan sheavajat vásároljunk, mivel csak ebben találhatóak meg a természetes vitaminok, különösen az A- és az E-vitamin.

HorgonyMi az Aloe Vera?

Az aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) lándzsa alakú leveleinek kivonatát több ezer éve használják sebgyógyításra és bőrproblémák enyhítésére. A levelek belső erezetében található gumitej szárítva hashajtó hatású. Az aloe verát leginkább bőrproblémák enyhítésére használják, kisebb égések, napégés, ekcéma, bőrirritáció, rovarcsípések és kisebb sebek esetén. Bár elterjedt az aloe vera széles körű alkalmazása, tudományosan nem minden esetben igazolható a valódi hatékonysága.

https://saffi.shoprenter.hu/custom/saffi/image/data/ckeditor/aloe_vera_9_h%C3%B3nap_bababolt_tiszak%C3%A9cske.jpgAz aloe vera leveleinek belső erezetéből nyert gumitej szárított változata szájon át fogyasztva hashajtó hatású, ezért gyakran használják székrekedés esetén. További vizsgálatok szükségesek azonban az adagolás pontos meghatározásához, illetve annak megállapításához, hogy hatékony-e annyira, mint az általában használt hashajtók. Az aloe verát többféle betegség gyógyítására használják.Korlátozott kutatási eredmények alapján az aloe vera kivonat vízalapú krémben oldva hatékony lehet a genitális herpesz kezelésében. A pikkelysömör és a seborrhoea kapcsán is bíztatóak a kezdeti kísérleti eredmények. Az aloe vera hatásfokát még nem támasztják alá szilárd tudományos bizonyítékok, ennek ellenére alkalmazzák tüdőrák, afta, 2-es típusú cukorbetegség, száraz bőr, HIV-fertőzés, Lichen ruber planus, Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás), sebek gyógyítása, bőrégés és fekélyek kezelése esetén is.

HorgonySelymes kényeztetés a bőrödnek: kakaóvaj

A lágy kakaóvaj a csokoládé alapanyagaként ismert, krémes és istenien finom. Nem hiába ellenállhatatlan a nők számára, illatát és selymes állagát csak imádni lehet. De több oldalát is ki lehet használni a kakaófa értékes termésének.

Ahogy olvad a szádban, úgy olvad a bőrödön is a kakaóvaj

https://saffi.shoprenter.hu/custom/saffi/image/data/ckeditor/kaka%C3%B3vaj_9_h%C3%B3nap_bababolt_tiszak%C3%A9cske.jpgA testápolókban, arcápolókban is megtalálható ez a csodálatos összetevő, a kakaóvaj. Remek hidratáló hatással bír, növényi zsírral táplálja és védőréteggel vonja be a bőrt. Különösen ajánlott száraz bőrtípusra, vagy a bőrfelület szárazabb részeire, például a sarok vagy a könyök ápolására, de akár egész testedet is bekenheted vele.

A kakaóvaj lágy csodaszer

A magas antioxidáns tartalom a bőr puhításán túl védi is azt, ezért az ekcémásoknak óriási segítség. E-vitamin forrásként pedig rugalmassá teszi a bőrt, így a striák, a terhességi csíkok megelőzésére kiválóan használható, valamint hirtelen fogyásnál is segít kisimítani a bőrfelületet.

A kakaóvaj mint krémek alapanyaga

A kakaóvaj éppen ideális hőmérsékleten (34-38 °C-on) olvad, ezért bőrápoló krémek alapjaként ideális, más vajakat és olajokat hozzákeverve pedig azok jótékony hatásait egyszerre élvezhetjük. A kész krém ára pedig jócskán elmarad a hasonló hatású bolti készítmények árától.

Ha nem akarsz kisebb vagyonokat fizetni jó minőségű krémekért, te is elkészítheted a sajátodat. Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, a lényeg csak az, hogy lassan, gőz fölött melegítsd, és lassan hűtsd ki a hozzávalókat.

Illóolajok hozzáadásával olyan illatú krémet készíthetsz, amilyet szeretnél, kombinálhatod az élvezeteket. Arra azonban figyelj oda, hogy 2 illatnál többet nem érdemes vegyíteni.

Bőrgyógyítás

Megfelelő minőségű kakaóvajjal nem csak táplálhatjuk bőrünket, hanem az ekcémás bőrfelületet és a dermatitiszt is kezelhetjük, de eltünteti a kisebb irritációkat, hegeket is

Babaápolás kakaóvajjal

A természetes kakaóvaj semmilyen irritáló anyagot, sem vegyszert nem tartalmaz, így a pelenka alatti kiütésekre is kenhető, a bőrpírt, ekcémát is kezeli. Sok kismama választja gyermeke számára, a kakaóvaj hatása és ára is meggyőzőbb sok babaápolási készítményénél.

Terhességi csíkok ellen

A striák megelőzésére is alkalmas, a terhesség során rendszeresen kenegessük kakaóvajjal a problémás helyeket.

Mire jó még a kakaóvaj?

A magas hidratáló hatás miatt ajakápolónak is szuper, hosszú távon sem szárítja ki az ajakakat, mint a legtöbb bolti ajakápoló, melyek csak függőséget okoznak. Önmagában vagy higított formában is használhatod, hidd el, sokkal szebb lesz tőle a szád.

Tipp: Fogmosás végén a fogkefével finoman dörzsöld végig ajkaidat, ezzel megszabadulhatsz az elöregedett hámrétegtől. Ezután kend be selymes kakaóvajjal, hogy ajkaid megkapják a kellő védőréteget.

A kakaóvaj napozókrémként is használható

A kakaóvaj természetes formájában 6 faktoros fényvédőként a leégés ellen is védelmet nyújt, így nyáron is kitűnő választás (lásd lejjebb). Bőrünk szebben barnul és sokan esküsznek a finomítatlan kakaóvaj áldásos hatásaira, miután kipróbálták napozáshoz. Figyeljünk azonban, hogy ha fehérbőrűek vagyunk vagy a déli órákban tartózkodunk napon, nem elég a 6 faktor.

Szagold, ízleld, kend be magad vele, imádni fogod a kakaóvajat minden formában.

Természetesen nyáron hűtőben, vagy árnyékos, hűvös helyen érdemes tárolni, ha nem akarjuk, hogy a nap megolvassza.

A Körömvirág

 

A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb gyógynövény. Jótékony hatóanyagainak döntő többsége, sárga virágában összpontosul, nem véletlen, hogy a szirmok számos gyógyhatású készítményben megtalálhatók. Ilyen a körömvirág krém, amely kiváló sebgyógyító és gyulladásgátló, valamint bőrfiatalító tulajdonságokkal rendelkezik.

Lehorzsolt, berepedt, megégett, leforrázott, irritált és gombás bőr, vénás fekély, ekcéma, viszketés, pattanások, visszérgyulladás, makacs hegek és nyílt sebek – csupán a legfontosabb elváltozások és betegségek, amelyek a körömvirág krém segítségével orvosolhatók. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, a szinte bárhol megtermő növény szirmaiból készült körömvirág krém, puhítja és fiatalítja a bőrt. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb, külsőleg használt gyógynövény alapú készítmény, amelyet akár mi magunk, otthon is elkészíthetünk.

Serkenti az érképződést, így gyógyítja a sebeket

A sebgyógyítás szempontjából, a körömvirág krém talán legfontosabb tulajdonsága, hogy hatékonyan támogatja a szövetekben az érképződést, és különösen a hajszálerek növekedését. Ennek köszönhetően, a kezelt bőrterületen fokozódik a vérkeringés, ami felgyorsítja a sebgyógyulást, különösen a fekélyek, valamint a nyílt- és égési sebek esetében. Lényeges a sebgyógyulás szempontjából, a körömvirág antiszeptikus hatása, ami meggátolja a fertőzések kialakulását, valamint az is, hogy stimulálja a kollagén (kötőszöveti fehérje) képződését. Utóbbinak azért van jelentősége, mert a bőr mintegy 75 százaléka kollagénből áll, a mátrixszerűen felépülő kollagén rostok feladata tulajdonképpen a bőr „összetartása” és rugalmassá tétele, illetve a seb összehúzása. A körömvirág krém hatását igazolja az a vizsgálat, amelynek keretében a vénás lábfekélyben szenvedő beteg egy részét 7,5 százalékos körömvirág krémmel kezelték, míg a kontrollcsoport sós kötszert kapott. Három héttel később, a körömvirág átlagosan 42 százalékkal csökkentette a sebek méretét, míg a kontrolcsoportban ugyanez az arány csak 15 százalék volt. Egy másik, hasonló vizsgálatba 38 lábfekélyes, illetve égési sérült pácienst vontak be, a körömvirág sebgyógyító tulajdonságát náluk is ki tudták mutatni.